maanantai 24. maaliskuuta 2014

Positiivinen VS Johtajuus

Koiran koulutus, johtajuutta vaiko vanhemmuutta?


Nykyään telkkarista tulee jatkuvasti erilaisia ohjelmia koskien koirien koulutusta. Milloin opetetaan olemaan johtajana koiralle joka tarkoittaa absoluuttista päätäntä valtaa kaikkiin asioihin mitä koira tekee. Jotkut toiset ohjelmat opettavat palkitsemaan koiraa kun se tekee oikein ja osa ohjelmista on siltä väliltä. Keskustelupalstoilla käydään keskustelua mikä ”tyyli” sopii millekin koiralle ja mikä ajattelutapa on se oikea. Tiukasti pidetään kiinni ajatuksesta että koira on susi ja me ihmiset olemme koiran lauma, jonka alfana me toimimme.
Joskus kannataisi ehkäpä laittaakin nämä asiat toisin päin ja miettiä miksi me oikeasti omistamme koiria. Tuskin kukaan ajattelee ostavansa koiran vain siksi, että saisi kerrankin kokea olevan suuri johtaja ,jonka alamaiset tekevät mitä ikinä keksimme haluta. Monelle ihmiselle koira on kuitenkin ensisijaisesti perheenjäsen, harrastuskaveri ja ystävä. Miksi haluaisimme tuottaa tuolle mahtavalle ystävälle kipua, pelkoa, stressiä ja epävarmuutta yrittäessämme matkia luontoa ja jopa väärin ymmärrettyä susilaumaakin.


Susi koiran vaatteissa?


Ennen ajateltiin että susilaumassa hallitsee alfa uros ja alfa naaras, sen ajan tutkijat ovat nyttemmin tulleet tulokseen että ajatus on ollut väärä, mutta siihen aikaan ainoa keino kuvata lisääntyvää pariskuntaa. Nykytutkimuksen mukaan voidaan sanoa ennemminkin susiparin olevan lisääntyvä uros ja lisääntyvä naaras, joten tätä kautta voimme myös kutsua niitä äidiksi ja isäksi. Koira on polveutunut sudesta ja niiden DNA on edelleen hyvin samankaltainen, vaikka koirilla on valtava rotukirjo. Joissakin tutkimuksissa on pohdittu sitä, onko nyky koiramme polveutunut nyky sudesta, vai voiko olla mahdollisuus että jokin susilaji on kesyyntynyt ja muuttunut evoluution takia ”koiraksi” ja tämä susilaji puuttuu nyky luonnosta kokonaan. Erilaiset tarinat kertovat kuinka metsästäjä on kesyttänyt suden pennun ja sitä kautta pystynyt käyttämään tätä hyödykseen metsästyksessä ym. Mutta nykytieteen valossa se on arveluttavaa, koska tänäkään päivänä sudet, jotka syntyvät ja kasvavat ihmisten kanssa eivät kesyynny siinä määrin että toimisivat ihmisen ”hyödyksi”.
Evoluutio on muutanut koiraa siten, että kehityksessään se jää noin neljän kuukauden ikäisen sudenpennun ikäiseksi, eli koiramme ei aikuistu koskaan. Ihminen on voinut vaikuttaa koiran kesyyntymiseen siten, että uskaliaimmat sudet on tulleet ihmisasutusten lähelle ruokailemaan ja huomanneet saavan sieltä helppoa ruokaa. Ihmiset ovat jättäneet kesyimmät eläimet rauhaan ja siten laji on voinut mahdollisesti alkaa lisääntymään ja tuottamaa valmiiksi kesyimpiä eläimiä. Tämä on kuitenkin luonnon muovaamaa eikä ihmisen kesytyksen tulosta. Paljon myöhemmin ihminen on keksinyt rodut ja jalostuksen, mutta en mene tässä tekstissä nyt siihen.


Johtajuus ja mitä se merkitsee koiran koulutuksessa?


Johtajuus on ihmisen luoma ajattelumalli, joita me käytämme tänäkin päivänä yritysmaailmassa. On johtaja, esimies ja viimeisenä työntekijä. Mutta mitä johtajuus käytännössä merkitsee? Onko se jonkin ihmisen mahdollisuus hallita koko työyhteisöä ja voiko johtajuudella saavuttaa menestyvän ja toimivan yrityksen?


Ikävä kyllä ihmiset ovat taipuvaisia pyrkimään johtajiksi, ja tässä tapauksessa laumanjohtajiksi. Kirjoissa ja ohjelmissa esitetään erilaisia myyttejä miten johtajuus saavutetaan. Esimerkkejä tästä ovat syöminen ennenkuin koira syö, ovista kulkeminen ennen kuin koira kulkee, koira ei saa nousta samalle tasolle ihmisen kanssa, koira ei saa maata ovien edessä ja listaa voisi jatkaa loputtomiin. Mitä jos tässä kohdassa esitetään kysymys, kuka mahdollistaa asiat koirille? Jos koira ei saa syödä ennenkuin ihminen syö ensin, niin luultavasti pitäisi tehdä yhteinen metsästysretki jossa ihminen tekee viimeisen tappopurennan ja paloittelee ja syö saaliista sen minkä jaksaa ja jättää loput koiralle? Hauskaa vai mitä? Mutta kun meidän koirat saavat ruoan, useimmiten kaksikin kertaa päivässä, kupista niin kuka sen mahdollistaa koiralle? Ihminen antaa jotain jonka koira saa syödä. Kun koiraa viedään ulos niin taas se sama ihminen avaa koiralle oven, jotta se ylipäätään pääsee ulos. Se mitä koiran halutaan tekevän ennen näitä toimia, on opetettavissa. Ihminen joka hallitsee vahvisteet hallitsee koiran. Meille ihmisille on vaan usein aina helpompaa selittää miksi jotain tapahtuu lauseella, no kun tämä koira on tälläinen ja tämä koira tekee näin ja näin. Eli ihminen mieluummin selittää asioita kun tekee niille jotain.
Johtajuuteen perustuvan koulutuksen pahimpia puutteita on ensinnäkin ajatus siitä, että koira ehdoin tahdoin pyrkii laumassa ylöspäin ja johtajaksi. Tämä johtaa usein väärään diagnoosiin ongelmista ja niiden poistaminen johtajuuteen perustuvin keinoin ei ensinnäkään opeta koiralle oikeaa tapaa toimia, mutta myös niiden lisäksi se voi pahimmassa tapauksessa katkaista koiran ja omistajan suhteen, joskus pysyvästikin. Yleisimpiä neuvoja ovat mm. koiran selättäminen, häätäminen laumasta, nykiminen hihnasta esim. vetämisen lopettamiseksi,”hapettaminen, eristäminen jne. Jotkut koulukunnat suosivat erilaisten esineiden heittämistä, joista yleisin taitaa olla kolinapurkki. Harvoin kuitenkaan näissä ohjeissa muistetaan mainita niitä lieveilmiöitä joita tämänlainen koulutus voi tuottaa. Ensimmäisenä tärkein eli koulutus voi vaikuttaa haitallisesti koiran ja omistajan suhteeseen. Koira saattaa alkaa puolustaa itseään menetelmän käyttäjää kohtaan. Koira saattaa alkaa vältellä omistajaansa. Koira voi herkemmin reagoida pelolla muihinkin ääniin. Koiran käytös esim. rähinä tilanteissa saattaa pahentua erittäin pahaksi aggressioksi toista koiraa kohtaan. Käytännössä tämä tarkoittaa että ne ongelmat joihin haettiin apua voivatkin pahentua todella pahaksi. Miksi ihmiset sitten haluavat kokeilla näitä keinoja? Koiraa paineistettaessa tuloksia voi tulla nopeastikin ja tulos on kuin silmänkääntötemppu. Niin kutsuttu jääkausi, jolloin koiraa ei huomioida mitenkään, ei opeta koiraa olemaan nöyrä ja alistuva, vaan ennemminkin hämmentää koiraa joka voi olla alttiimpi tekemään asioita siksi, että palkkioksi saakin ihmisen huomiota. Monesti nämä koirat saadaan myös ns. opitun avuttomuuden tilaan, jolloin niiden oma tahto ja taito tehdä ja keksiä asioita on tukahdutettu. Koiralle tarpeettoman kivun tuottaminen fyysisesti kuin henkisestikin on laissa kielletty! Ja tärkeä muistisääntö on myös se, että väkivalta on aina väkivaltaa, ei kouluttamista.


Positiivinen vahvistaminen


Ennenkuin aloitin opiskeluni koirakoulu Visiossa, olin ahminut kaikki kirjat johtajuudesta ja koulutusmenelmistä. Olin taitava koirankouluttaja! Jo ensimmäinen Tommy Wirenin pitämän luennon jälkeen tipahdin rappusten yläpäästä maahan, voisi sanoa oikean mahaplätsin, ja samalla tajusin, että en oikeasti tiedä mitään! Kyseessä siis tieteeseen, taitavaan palkkionkäyttöön perustuva koulutus. Koulutus, joka on ollut olemassa jo melkein sata vuotta, suuria nimiä koulutustieteen takana ovat B.F. Skinner, Ivan Pavlov, Bob Bailey. Arkikielessä puhumme positiivisesta vahvistamisesta. Positiivinen sana johtaa ihmiset usein harhaan, kuvitelmaan siitä, että koirat saavat tehdä mitä haluavat ja koskaan ei mitään kielletä. Positiivinen ei tarkoita sallivaa. Positiivinen on matemaattinen määre, joka tarkoittaa että jotain hyvää lisätään koiran ympäristöön.


Asiat opetetaan koiralle positiivisin menetelmin. Oikeasta käytöksestä seuraa palkkio,väärästä käytöksestä palkkion mahdollisuus poistuu (rankaisu) eli väärä käytös jätetään huomioimatta. Koira ei ymmärrä puhetta vaan oppii toimintansa seurauksista. Esimerkiksi pennulle EI sanan käyttäminen on yhtä turhaa kun meille hepreaa puhuvan ihmisen puhe. Ei sanan sijaan meidän pitäisi keskittyä siihen, mitä haluamme koiran tekevän. Esimerkiksi sohvaa pureva pentu voidaan pyytää luokse, ja kun pentu tulee, saa siitä palkkion. Miksi koulutuksessa käytetään yleisimmin ruokaa vahvisteena? Yleensä ruoka toimii hyvin, ruoalla ei saada mitään peruuttamatonta aikaiseksi ja ruoan kanssa meillä on mahdollisuus vaihdella erilaisia makuja, hajuja ym.Sekä koira joka pystyy syömään ja nielemään on usein rauhallinen ja vastaanottavainen. Stressaantunut ja ylikiihtynyt eläin ei pysty syömään. Hyvä vahviste on ansaittu ja arvostettu, jotain mitä koira oikeasti tavoittelee ja minkä eteen se on valmis tekemään töitä. Usein kuulee puhuttavan koiran syöttämisestä tai namittamisesta ja vaikka mistä kukkahattuilusta. Kouluttamisessa on neljä tärkeintä asiaa jotka tulee ottaa huomioon, ajoitus, kriteeri, palkkion laatu sekä vahvistetiheys. Ei ehkä enää kuulostakkaan niin yksinkertaiselta. Erilaiset käytökset rakentuvat pienistä paloista joista myöhemmin tulee suurempia kokonaisuuksia. Jotkut asiat ovat luontaisia koiralle, kuten esim. istuminen, koirat ovat osanneet istua jo kauan ennenkuin ihminen keksi sitä niille kouluttaa, joten sen aikaansaaminen ei ole vaikeaa, koulutetaan vihjeestä istuminen. Monelle noutajalle on esimerkiksi luontaista tarttua ja kantaa esineitä, joskus onkin vaikeampi opettaa palauttaminen ja luopuminen.
Positiivisessa koulutuksessa tulee usein esiin myös naksuttimen käyttö sekä sheippaaminen. Naksutin on koiralle opetettava merkki siitä, että palkkio on tulossa. Naksutin mahdollistaa ajoituksen oikea-aikaisuuden, eli ”palkkion lupaus” juuri oikealla hetkellä oikeasta asiasta, ja maksu toimitetaan mahdollisimman nopeasti koiralle. Lyhyesti voidaan sanoa, että ensin naksu ja sitten maksu. Naksuttien avulla koira oppii nopeasti tarjoamaan toimntaa ja samalla käyttämään omaa päätään, eli aivotyöskentelyä. Ihminen palkitsee oikeat käytökset ja jättää väärät huomiotta. Näin koira oppii toimintansa seurauksista. Tässäkin ihminen tarvitsee tarkkuutta ja nopeutta, sekä myös pitkää pinnaa, sillä koiran on saatava tehdä myös virheitä ja oppia erehdyksen kautta. Makupalojen käyttäminen houkuttimena ei opeta koiraa käyttämään päätään vaan me aiheutamme käytökset, kun makupala poistuu, käytöskin on monesti poissa. Useasti näkee esimerkiksi koiranäyttelyissä ihmisiä kädet ojossa koiran nenän edessä, seisoettaessa tai juoksutettaessa, makupalan kadotessa menettää koirakin monesti mielenkiinnon. Naksuttimen ja sheippaamisen avulla saadaan koiran asento rakennettua kuonosta hännänpäähän juuri sellaiseksi kun halutaan ja parasta tässä on se, että koira rakastaa tehdä sitä ja näyttää iloiselta. Useampi tuomari on käynyt minulle kommentoimassa koirieni iloisista hännistä, sekä siitä että haluavat esiintyä minulle. Mikäs sen mukavampaa kun saa iloisesti pyörähtää kehässä molemmat. Sheippaamalla siis tarkoitetaan pienistä paloista rakennettua käytöstä. Esimerkiksi opetetaan koiraa nostamaan dummy maasta, ensimmäinen palkkio tulee kun koira vilkaisee kyseistä esinettä, laskee päätä esinettä kohti, tökkää kuonolla, avaa suutaan, tarttuu, nostaa jne. Kunnes päästää siihen että koira ottaa dummyn suuhun ja pitää suussa.


Kouluttamisen pitää aina olla johdonmukaista ja päättäväistä. Koulutushetket kannattaa hyvin suunnitella etukäteen, miettiä mitä koira jo osaa ja mitä pitää opettaa. Lause, kyllä se kotona osaa, varmasti pitää paikkaansa, mutta juuri siksi asioita pitää harjoitella paljon eri ympäristöissä ja eri häiriöissä. Toistoja pitää olla kymmeniä, jopa satoja, ennenkuin voidaan puhua osaamisesta. Taipumuskokeeseenkaan ei kannata lähteä kun soitellen sotaan, kaikki koirat eivät ole yhtä lahjakkaita kuin toiset, jotkut osaavat enemmän ja toiset tarvitsevat koulutusta enemmän. Niinhän se on meillä ihmisilläkin. Kaikista tärkein asia joka kannattaa muistaa koiran tai minkä tahansa eläimen koulutuksessa on, älä ota eläimen käytöstä henkilökohtaisesti!




Lähteet:


Tommy Wiren, Onnistu koirasi koulutuksessa
Sari Paavilainen, Koirakoulu Visio
David Appleby, Uusi näkökulma johtajuuteen, saksanseisoja-lehti 1/14,
John Bradshaw, Koiruus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti